Trăim în perioada în care locurile de muncă s-au modernizat, viziunea angajatorilor s-a schimbat, iar acum avem locuri de muncă suficiente, cum n-au mai fost de multa vreme. Numai la o simplă cautare pe site-urile de joburi găsim cel puțin 2-3 din domeniul în care căutăm.

Auzim des replica cum că „Cine te angajează fără experiență?” Raspunsul potrivit este „Te anjajează  și fără experiență, dacă din atitudinea ta la interviu reiese că ești capabil să te adaptezi și dornic să inveți ceva nou tot timpul”.

Dacă vrei să muncești poți face față oricărui post

Dacă-ți pui în cap treaba asta reușești. Tot ce trebuie să faci este să te pregătești profesional ca să ai habar de meseria respectivă (puțină dezvoltare profesională ajută garantat). Și nu uita de atitudine. Ea este importantă încă de la interviu.

Idei de joburi

Hai să trecem la subiect. Sunt multe joburi pe care le poți alege, dar scopul acestui articol este să alegem 5 joburi.

1. Inspector Resurse Umane

Sigur ai auzit de meseria asta, dar poate nu te gândeai că se poate face și part-time. Din punct de vedere legal, fiecare angajator este obligat să delege și să declare la ITM persoana responsabilă cu operatiunile din REVISAL (program în care se înregistrează contractele de muncă).

Sunt companii care nu au nevoie de un inspector resurse umane full-time, ci doar să înregistreze contractele de muncă sau încetarea lor, la nevoie.

2. Contabil

La fiecare început de lună, angajatorii trebuie să trimită la serviciul externalizat de contabilitate, toate facturile, chitanțele, bonurile fiscale și alte deconturi. Ele trebuie aranjate într-o ordine care să ajute serviciul extern de contabilitate la prelucrarea lor cu usurință. Partea aceasta se numește contabilitate primară, iar tu o poți face fără probleme, dacă te instruiești înainte.

3. Recepționer de Hotel

Mulți se gândesc că recepționerul dă cheile camerei și îi cazează pe turiști. Dar nu e doar atât. Un recepționer se ocupă și de „vânzarea” camerei respective către client. Cum face asta? Încă de la telefonul primit din partea clientului, tactica lui de a evidenția plusurile pe care le are hotelul în raport cu concurența, poate atrage client după client. Și ce crezi? Un recepționer bun câștigă peste media postului. El este descoperit de angajator și rasplătit secvențial.

4. Copywriter

Dacă te exprimi frumos în scris și ai puțină creativitate ești numai bun de copywriter.

Copywriter-ul scrie texte pentru campanii social media, email marketing, web, etc. El este responsabil să scrie texte inteligente care vând. Și acest job se poate face part-time fără probleme. Ca să-ți faci o idee, 1000 de cuvinte scrise de un copywriter se platesc cu aproximativ 10 euro (cand copywriter-ul este freelancer). Tentant nu?

5. Blogger

O meserie nouă și frumoasă. Te întrebi cum se câștigă bani din asta, nu?

Uite cum: îți faci un blog în care scrii articole relevante despre un domeniu pe care îl cunoști bine. Spre ex: dacă ești mecanic auto scrii articole despre cum să-ți repari mașina și cum s-o întreții mai bine.

Dacă ești contabil scrii articole despre cum să eviți amenzile, noutăți fiscale, mici trucuri de contabilitate.

După ce strângi sute sau mii de cititori poți adăuga reclame pe blogul tău sau poți crea cursuri video mai complexe pe care le poți vinde audienței tale.