REVISAL, adica registrul de evidenta a salariatilor, este un program de resurse umane pus la dispozitia angajatorilor de catre Inspectia Muncii. Acest program este folosit pentru infiintarea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor in format electronic. Aplicatia REVISAL poate fi descarcata gratuit de pe pagina de internet a Inspectiei Muncii de catre orice angajator care doreste sa o utilizeze.

Cu ce ne ajuta REVISAL ?

Cu acest program se tine o evidenta clara a tuturor salariatilor. Noile reglementari in ceea ce priveste completarea programului REVISAL contribuie la crearea unei baze de date complete despre activitatea angajatilor. Astfel s-a facut o trecere treptata de la evidenta salariatilor prin intermediul cartilor de munca catre un sistem centralizat bine pus la punct.

Fiecare angajator are obligatia de a trimite la Inspectoratul teritorial de munca un registru general de evidenta a salariatilor. Ce trebuie sa completeze angajatorul in REVISAL? In primul rand, elementele de identificare a tuturor angajatilor, durata timpului de munca, salariul si sporurile, perioada si clauzele de suspendare a contractului individual de munca.

Importanta acordata de legiuitor in ceea ce priveste caracterul complet de inregistrare a datelor in REVISAL este una foarte mare. Tocmai de aceea s-au instituit contraventii, care sa sactioneze companiile care nu introduc datele complete in sistem. Amenzile pornesc de la 3.500 lei si ajung la 5.000 lei. Din 29 aprilie 2016 angajatorii au la dispozitie versiunea actualizata a programului. Noua versiune actualizata 6.0.5 inlocuieste versiunea 6.0.4, lansata in 17 aprilie 2016. Aceasta versiune a fost modificata ca raspuns la solicitarile din partea angajatorilor, in urma unor dificultati intampinate la inregistrarea contractelor de munca aflate in starea – suspendat – .

Noua versiune reintroduce temeiurile de suspendare ce au fost eliminate din varianta 6.0.4. Inspectia Muncii precizeaza faptul ca noua versiune REVISAL 6.0.5 se poate instala peste versiunea 6.0.4 si versiunea 5.0.8. Singurul pas necesar inainte de instalare este salvarea bazei de date. Mai jos enumeram cateva dintre cele mai importante modificari:

1. Actualizarea nomenclatorului COR si a nomenclatorului SIRUTA

Dupa aceasta actualizare angajatorii vor putea transmite functiile contractelor de munca pe baza celei mai recente versiuni a nomenclatorului COR. Pot fi folosite atat nomenclatorul COR compatibil ISCO 08 , cat si versiunile anterioare COR compatibile ISCO 08. Localitatile corespunzatoare adresei angajatorului si salariatilor vor putea fi transmise folosind versiunea actualizata a nomenclatorului SIRUTA.

2. Noi optiuni privind inregistrarea salariatilor apatrizi

Acum in noua versiune REVISAL avem o serie de optiuni pentru inregistrarea identitatii salariatilor. Astfel, cetatenii romani cu domiciliul in strainatate si fara un domiciliu pe teritoriul Romaniei dar care lucreaza pentru un angajator roman, pot fi introdusi in sistem cu alt tip de act de identititate. De asemenea, la inregistrarea identitatii, se vor preciza atat tara de domiciliu cat si tara de apartenenta. O alta noutate introdusa consta in posibilitatea de a inregistra un salariat fara cetatenie. Cetatenia se va selecta direct la nivel de tara de apartenenta.

3. Radierea salariatilor si a contractelor de munca

Versiunea 6.0.5 permite angajatorilor radierea salariatilor, respectiv radierea contractelor. Salariatii vor putea fi radiati atat in cazul in care nu au niciun contract inregistrat, cat si in cazul in care toate contractele sale au fost deja radiate.

Alte modificari introduse:

– schimbarea nomenclatorul de temeiuri de suspendare si cel de incetare a contractelor de munca

– prelungirea detasarilor cu cate 6 luni, dupa perioada iniţiala de cel mult un an

– schimbarea locului de munca la o alta entitate a angajatorului, cu o identitate fiscala diferita si schimbarea unei organizaţii care gestioneaza datele de registru privind unul sau mai multe contracte cu o alta entitate a aceleiaşi organizaţii.