
Imaginează-ți că ești proprietarul a cel puțin 1 stea Michelin. Că ești în centrul atenției, invitat la emisiuni culinare consacrate, apreciat pentru gustul și aromele care se desprind din preparatele tale de excepție.
Cum ar fi dacă ai cunoaște legendarii bucătari ai lumii? Cum ar fi să prepari adevărate opere de artă pentru personalități de renume? STOP! Să ne oprim din visare!
Să recunoaștem. Să obții toate acestea poate fi greu, dar nu imposibil. Crezi că Jamie Oliver sau Julia Child s-au născut cei mai buni bucătari din lume? Nicidecum. Adevărul este că au muncit cu pasiune pentru a transforma meseria de bucătar într-un rol care să îi definească. Care să îi urce pe culmile succesului culinar. Și au reușit!
Vrei să afli cum poți deveni un bucătar de succes? Un soi de Jamie Oliver sau Julia Child a României? Atunci, citește acest articol, pentru că vorbim despre meseria de bucătar. O meserie cu multe provocări, dar mult mai multe satisfacții.
De ce sa alegi meseria de bucatar?
Sursă foto: freepik/KamranAydinov
De ce să alegi meseria de bucătar?
Pentru că:
- Îți place să gătești?
- Ești creativ, cu o imaginație bogată?
- Ești dornic să înveți zilnic lucruri noi?
- Îți place să călătorești?
- Poți lucra oriunde dorești?
- Vrei să plece clienții cu zâmbetul pe buze din restaurant?
- Vrei să inspiri?
- Vrei să fii și tu o poveste de succes?
Dacă ai bifat ‘’DA” la primele 3, celelalte se vor ivi în drumul evoluției tale.
Abilitati si competente cheie pentru un bucatar de succes
Sursă foto: freepik
Practicarea oricărei meserii presupune existența unor abilități și competențe cheie. La fel se întâmplă și în cazul meseriei de bucătar. Nu te îngrijora. Nu trebuie să ai un talent înnăscut pentru bucătărie, ci să depui eforturi pentru a le dobândi.
Dar există un punct cheie fără de care orice serviciu ai presta, nu va fi încununat cu succes. Știi care este? Pasiunea. Plăcerea de a face ceva anume. Pasiunea te va ajuta să crești nu doar profesional, ci și personal. Pasiunea te provoacă să creezi preparate inedite, dar savuroase.
Așa că gândește-te dacă această meserie este cea pe care ți-o dorești, fiindcă vine la pachet cu multă muncă, provocări, avantaje, dar și dezavantaje despre care vei citi în continuare.
Presupunând că PASIUNE este prenumele tău, să continuăm cu abilitățile de care ai nevoie pentru a ajunge o Julia Child a României sau un Jamie Oliver. Sau Gordon Ramsay. Sau chef Scărlătescu. Sau oricine îți dorești tu.
- Cum stai cu reacția la critici? Răspunsul trebuie să fie ‘’foarte bine’’, pentru că vei primi multe la început, oricât de bun ai fi. Criticile nu sunt un indicator al abilităților tale sau mai bine spus al lipsei acestora, ci mai degrabă al gustului și preferințelor diferite. Să nu crezi că cei mai renumiți bucătari nu au avut parte de critici. Ba da. Dar au învățat să le primească în mod constructiv, chiar dacă poate deseori erau complet negative.
- Răbdarea este o altă calitate, în strânsă legătură cu abilitatea de a face față criticilor. Calmul te va ajuta foarte mult. Așa că dacă nu stai bine la acest capitol, poți educa această abilitate.
- Atenția la detalii. De la selecția ingredientelor până la plating, atenția la fiecare detaliu, oricât de minor ar părea, va face diferența între un bucătar profesionist și unul…amator, superficial.
- Cu imaginația și creativitatea cum stai? Dar cu învățarea continuă? Toate sunt în strânsă legătură. Oricâtă imaginație ai avea, dacă nu citești cărți culinare, articole etc, nu poți avea cultură în domeniu și nici idei pentru a combina diferite ingrediente sau preparate.
Orice inițiativă în bucătărie atrage laude. Și preparate senzaționale. - Comunicarea și lucrul în echipă sunt alte calități ale unui bucătar de succes. Nu vei prepara singur rețetele, ci împreună cu membrii echipei.
- Dispoziția de a munci ore în șir în picioare. 10-12-14 ore, în weekenduri. În plus, starea ta de sănătate ar trebui să fie bună din punctul ăsta de vedere, altfel va fi greu să faci față programului solicitant.
- Menținerea igienei desăvârșite. Ești responsabil de sănătatea celor care îți gustă preparatele, așa că este necesar să fii foarte atent la acest detaliu.
Acestea sunt principalele abilități pe care meseria de bucătar le solicită, dar cu siguranță te vei descurca de minune dacă motorul tău este pasiunea.
Pornește-l și devino un bucătar de succes!
Meseria de bucatar: avantaje si dezavantaje
Sursă foto: freepik/8photo/stockking
Meseria de bucătar are avantaje și dezavantaje. Cine îți va spune că are doar avantaje, te minte. Cine îți va spune că are doar dezavantaje, iarăși te minte. Pentru că fiecare meserie le are pe ambele. Hai să ni le amintim:
Avantaje:
- O mulțime de oportunități de angajare (vezi mai jos care sunt).
- Dacă îți place să fii creativ, să testezi diferite combinații de ingrediente și preparate, atunci vei simți că ai o pasiune, nu un loc de muncă.
- Simpla gustare a unor preparate delicioase parcă ne schimbă ziua. La fel se va întâmpla și cu cei care vor gusta ce le prepari, fie că vorbim despre familie sau clienți.
- Poți avea propriul tău restaurant într-o zi. Ce poate fi mai plăcut decât să-ți fii propriul șef? Sigur că și responsabilitățile sunt pe măsură, dar satisfacția muncii tale și a clientului mulțumit care revine, este de necontestat și împlinitoare sufletește.
Privește la cultura italienilor. Ei fac din servirea mesei un ritual, un motiv de bucurie. Tu poți contribui la satisfacția culinară a românilor sau a altei nații.
- Cu cât ești mai bun, cu atât devii mai cunoscut.
- Poți fi bucătarul personal al unei vedete/personalități.
- Poți participa la una dintre emisiunile consacrate de unde drumul spre succes se poate scurta.
- Poți scrie cărți culinare.
- Poți crea propriul blog unde să-ți împărtășești rețetele cu lumea întreagă.
- Poți fi o inspirație pentru oameni care își doresc același drum.
- Poți câștiga foarte bine, pe măsură ce acumulezi experiență.
Să continuăm cu dezavantajele meseriei de bucătar.
- Dacă adori weekendurile liniștite, atunci meseria nu este pentru tine, dar dacă poți face compromisuri, reanalizează.
Oamenii se hrănesc și în weekend. Sărbători există multe. Cu cât este mai cunoscut restaurantul, cu atât mai aglomerat va fi. - Trebuie să înveți să corectezi greșelile în mod spontan. Ideal ar fi ca greșeala să nu se regăsească în farfuria clientului, dar sigur că suntem oameni și greșim. Însă este important să învățăm și să nu le repetăm. Sau să învățăm atât de bine încât greșelile să nu prea existe. Pentru că un client nemulțumit poate însemna alți 10 nemulțumiți, cel puțin.
- Deși poate sunt proprietari de restaurante care angajează fără o diplomă, îți recomandăm să obții una.
Deși am trecut diploma la dezavantaje, aceasta te califică să practici meseria de bucătar. Deci ia-o ca pe un avantaj.
Poate tu crezi că abilitățile tale sunt suficiente pentru a lucra ca bucătar, dar o diplomă are o mulțime de beneficii. O vei obține în urma absolvirii unui curs care durează suficient încât să înveți totul de la A la Z, și să devii încrezător în tine și în abilitățile tale. În plus, practica o vei face în restaurante, ceea ce poate fi o șansă incredibilă de angajare, dacă te vei face remarcat.
Înscrie-te la cursul nostru de bucătar
Provocarile profesiei de bucatar
Sursă foto: freepik/wayhomestudio
Avantaje, dezavantaje, bucurii, succes. Toate sunt prezente în orice meserie, inclusiv cea de bucătar. Dar și provocări există. Iată care sunt cele mai comune:
- Lucrul cu clienții. Poate vei spune că tu prepari rețete și nu interacționezi cu clienții, însă atunci când ești invitat să fii apreciat sau…mustrat, va trebui să gestionezi relația cu aceștia și să transformi orice critică într-un avantaj.
- Poți face față agitației dintr-un restaurant aglomerat? Ia în calcul și acest aspect, pentru că este o adevărată provocare. Ore în șir petrecute în picioare gătind poate fi copleșitor uneori. Dar fiecare meserie are astfel de momente.
- Mediul de lucru și personal insuficient. Idealul ar fi ca la un număr de clienți să existe un număr de bucătari, dar adevărul este că rareori se întâmplă asta, în special în restaurantele românești. Deci, vei fi aglomerat. Foarte aglomerat. Și mediul de lucru poate fi o provocare.
- Munca în picioare. Sunt persoane care nu pot lucra în picioare atâtea ore, din cauza vârstei sau a stării de sănătate precare, așa că și aceasta poate fi o provocare.
Ce studii trebuie sa ai pentru a deveni bucatar?
Sursă foto: freepik/gpointstudio
Despre meseria de bucătar se spune multe, dar nu toate informațiile sunt adevărate. Fiecare are propriul sistem de valori, și deci de percepții. Fiecare percepe realitatea într-un mod unic.
Pot fi mulți care îți spun că este suficient să știi să gătești. Pentru că poți învăța din mers. Dar nu-i așa.
Un curs de bucătar îți oferă un start perfect, pentru că înveți teorie și practică într-un mod organizat, structurat și bine gândit. Este punctul perfect de pornire în cariera de viitor chef cu ‘’n’’ stele Michelin. Participarea la un curs, autorizat și recunoscut național și internațional cum este cursul nostru, îți poate deschide uși încă de la început. Pot crește șansele de angajare cu mult mai mult, față de lipsa unui curs în domeniu.
Învață tainele meseriei de bucătar la cursul nostru
Profită de reducerea substanțială dacă achiți integral
De ce să alegi cursul nostru de bucătar?
Pentru că îți poate schimba viața, așa cum participarea la orice curs poate avea acest rezultat. Dar dacă pasiunea ta este bucătăria, acest curs este pentru tine. Iată de ce:
- Vei face practică într-un restaurant, contribuind la prepararea mâncărurilor pentru clienții acelui restaurant.
- Poți parcurge teoria de oriunde te-ai afla, pentru că se susține online, o dată pe săptămână. Iar practica, în restaurant.
- Practica este cea mai importantă, motiv pentru care punem accent pe aceasta, pentru ca tu să deprinzi abilitățile de care ai nevoie.
- Dacă îți place un anumit stil de bucătărie, ne angajăm să căutăm un restaurant potrivit pentru practică.
- Meseria de bucătar este din ce în ce mai căutată pe piața de muncă, deși șansele de angajare vor fi numeroase.
- Diploma este recunoscută național și internațional, deci poți practica oriunde în lume.
- Beneficiezi de reducere la plata integrală.
Află tot ce vrei să știi despre cum poți deveni un bucătar de succes pe bestcor.ro
Iată ce spun doar câțiva clienți care au ales cursul nostru:
Oportunitati de angajare ca bucatar
Sursă foto: freepik
Poți lucra oriunde dorești. Într-un restaurant de sine stătător, al unui hotel renumit, într-o cantină, pe un vas de croazieră. Poți fi chiar și bucătar personal al unei vedete. Poți lucra în străinătate.
Cât timp te conduce pasiunea, iar abilitățile, creativitatea și dorința de a învăța încontinuu lucruri noi sunt prezente, meseria de bucătar se va transforma într-o pasiune profitabilă.
Cât câștigă un bucătar?
Un bucătar poate câștiga între salariul minim pe economie și + 6.700 lei. Depinde de experiență, angajator, tipul de unitate și alți factori despre care am vorbit mai sus.
Nu aștepta să câștigi de la început sume mari, pentru că este imposibil. Nici cel mai renumit bucătar nu a fost ‘’acoperit’’ de sume astronomice la începutul carierei. Răbdarea, învățarea continuă, creativitatea și pasiunea sunt ingredientele care te vor purta spre succes.
Iată salariul unui bucătar, potrivit www.paylab.ro:
Sursă foto: paylab.ro
Tot pe www.paylab.ro găsim această grafică ce arată traseul unui bucătar de la început spre o carieră în domeniu.
Dacă accesezi oricare din funcții, vei descoperi cât câștigă fiecare.
Povești de succes: Julia Child și Jamie Oliver
Sursă foto: Business Insider
O poveste de succes este a maestrului Jamie Oliver. Aproape sigur ai auzit de el. Este adevărat că punctul său de plecare a fost restaurantul tatălui său, dar dacă nu ar fi avut pasiunea pentru gătit și dorința de a fi cel mai bun, nu ar fi fost Jamie Oliver, decât în actul de identitate.
Nici povestea americancei Juliei Child nu este mai prejos. Absolventă a Politehnicii, cu un parcurs profesional interesant, pasiunea Juliei Child pentru bucătărie s-a născut după ce a gustat preparatele dintr-un celebru restaurant francez.
Într-o perioadă relativ scurtă a devenit faimoasă, fiind și autoarea unor cărți celebre de gătit.
Există chiar și un film ‘’Julie și Julia’’, în care protagonista dărâmată de eșecurile în propria carieră, se hotărăște să experimenteze în bucătărie și testează 572 de rețete aflate în cartea celebrei Julia Child, în doar 365 de zile, pe care le postează pe blogul său. Ce crezi că se întâmplă? Devine cunoscută și o cunoaște pe însăși celebra Julia Child.
Și tu poți avea propria poveste de succes! Depinde doar de tine! Înscrie-te la cursul de bucătar și scrie-ți povestea de succes.
Deci, poți transforma o pasiune într-o meserie profitabilă de bucătar? Da, sigur. Dar pasiunea este cea care trebuie să te ghideze. Iar atunci când vei fi frustrat, dezamăgit și vei gândi să renunți, nu o face. Succesul se construiește, nu vine împachetat într-o cutie pe care cineva ți-o lasă la ușă, așa cum poți vedea în filmul The Box, cu Cameron Diaz.
0 Comentarii