Care este diferenta dintre calificare si absolvire?

Suntem inconjurati de solutii de formare profesionala de tot felul, de la bucatar, ospatar, barman, pana la electrician, sudor, tamplar s.a.m.d. Dar de ce unele sunt de calificare si altele de absolvire? In general meseriile care necesita multa indemanare au alocata o perioada mai mare de scolarizare si astfel sunt efectuate prin programe de calificare. Aceste programe sunt impartite in cursuri de nivel 1, 2, 3, 4 sau 5. Nivelul cursului stabileste numarul de ore incluse in programa de pregatire si nivelul minim de studii pe care sa-l aiba viitorul cursant. Indiferent de nivelul cursului, certificatele obtinute au recunoastere nationala si internationala.

Pe de alta parte, certificatele de absolvire sunt emise in cadrul programelor de pregatire mai scurte (de regula cuprinse intre 3 zile si 2 luni). Cele mai des intalnite cursuri sunt cele de initiere, specializare si perfectionare. Certificatele emise pentru acest tip de cursuri sunt diferite de cele de calificare, adica sunt de culoare verde in loc de galben/portocaliu. Si aceste certificate de absolvire au recunoastere nationala si internationala.

Alegerea cursului potrivit

Cand alegi cursul potrivit pentru tine sa te uiti in primul rand la structura sa. Adica sa intelegi din descriere sau din discutiile cu un consultant cum este impartita teoria si practica pe toata perioada cursului (in special pentru cele de calificare). Scopul tau final este sa inveti cat mai bine meseria respectiva si sa elimini cat mai mult riscurile de a trece „frunzarind” materia.

Fie ca acel curs este ce calificare sau absolvire (specializare, perfectionare, etc) sa fii convins ca diplomele sunt recunoscute in egala masura. Ambele forme de certificare sunt recunoscute cu acceasi insemnatate, intrucat sunt emise de statul roman, prin Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.

Cum te asiguri ca primesti calitate si cum iti este garantata ea?

Inainte de a te inscrie solicita informatii despre garantia calitatii. Acesta nu este obligatorie, insa, daca acel curs este cu adevarat bine organizat, vei primi garantia restituirii sumelor achitate daca nu vei fi multumit de curs. Solicita aceste informatii consultantului care iti face inscrierea si alege cursul doar daca esti convins ca nu ai nimic de pierdut daca vei fi nemultumit.

Studiaza cu atentie descrierea cursului si structura lui, completeaza informatiile din pagina de descriere cu cele pe care le obtii din discutia cu personalul centrului de formare si, daca esti convins ca acel curs este pentru tine si daca ti-a fost acordata garantia calitatii, treci la pasul de inscriere si plata.