Multa lume stie ca Inspectorul HR se ocupa cu angajarile si inregistrarile contractelor de munca, ca face state de plata pe care le da la contabilitate (daca nu e el/ea si contabilul).

Ce face un Inspector Resurse Umane?

Un inspector Resurse Umane are un rol important in departamentul sau. El se ocupa de performanta anagajatilor: ii selecteaza, ii recruteaza, ii testeaza, iar apoi le face inductia in cadrul echipei. In realitate este persoana cheie fara de care resursa umana nu va fi bine recrutata, nu se va intelege cu colegii, iar sefii vor fi nemultumiti.

Ce vreau sa zic cu asta?

Daca nu se face recrutarea bine de la inceput, vei avea batai de cap in urmatoarele 3-6 luni. De ce? Pentru ca exista un cod al muncii care spune ca nu poti da afara pe cineva (dupa expirarea perioadei de proba) decat in baza unei proceduri (avertisment scris, reducerea salariului cu 10-20 %, intocmirea unei comisii care sa evalueze abaterea si de-abia apoi concedierea).

 

Ca sa faci corect o angajare trebuie sa stii inainte care sunt indicatorii de performanta pe care ii astepti de la angajat (KPI). De aici faci o lista si, in baza ei, structurezi intrebarile de la interviu.

Nu angajati in graba!

Vad multe angajari facute rapid, pentru posturi in consultanta, relatii clienti (oameni care lucreaza cu PC-ul) si nu sunt intrebati cat de repede scriu la tastatura sau daca stiu sa-si administreze corect documentele de serviciu si sa le indosarieze corespunzator. Ce sa mai zic ca a aparut GDPR-ul care interzice tinerea la vedere a informatiilor pesonale. De asta trebuie indosariate imediat si tinute in siguranta.

 

La fel de bine vad persoane care vorbesc frumos cu clientii, dar intarzie cu task-urile zilnice. Am intalnit situatii cand un angajat isi face treaba bine pentru functia lui, dar cand vine vorba de lucru in echipa devine individualist si se concureaza cu colegii. Aparent e bine, dar pe o perioada mai indelungata apar frustrari si brese in comunicare. Lucrul in echipa e foarte important.

 

Noi, romanii, am condus afaceri ca niste angajati mai buni, cu viziune, fara sa performam in proceduri si antreprenoriat. Cred cu tarie ca departamentele de resurse umane vor atrage canditatii potriviti, cu valorile potrivite. Ei pot creste afacerile noastre si astfel contribuim cu totii la prosperitate si o economie mai bogata si mai stabila.

 

In incheiere vreau sa-ti spun ce face, cu adevarat, un Inspector Resurse Umane:

  • intocmirea si gestionarea documentelor de evidenta a personalului
  • Organizarea recrutarii personalului
  • Organizarea selectiei personalului
  • Intocmirea dosarului de pensionare
  • Intocmirea statului de plata pentru personalul incadrat
  • Intocmirea si depunerea declaratiilor privind contributiile la bugetul de stat
  • Dezvoltarea personala si profesionala
  • Oferirea informatiilor privind problemele de personal
  • Planificarea activitatii proprii
  • Administrarea bazei de date de evidenta a personalului utilizand PC-ul.

Daca esti pasionat de domeniul resurselor umane si vrei sa inveti de la formatori “caliti” si care “le-au vazut pe toate la viata lor” vino la cursul acreditat de Inspector Resurse Umane si vei fi printre cei “invatati”. Fa lucrurile bine de la inceput si nu vei regreta https://bit.ly/3eB4hnL.

Daca nu ai timp sau pur si simplu nu vrei sa te deplasezi invata singur din suportul de curs https://bit.ly/32wyhPy.

Tu ce parere ai? Lasa-ne un comentariu mai jos…